İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İzDoğa “İzmir Dönüşüm Sertifikası” vermeye başlıyor
Tabiat ile uyumlu bir İzmir inşa etme gayesiyle çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in öncülüğüyle kurulan İzDönüşüm projesi büyüyor. Atıkları çıkara çevirme ve atık toplayıcılarının çalışma kurallarını düzgünleştirme emeliyle başlatılan proje kapsamında artık emek sömürüsü içermeden geri dönüşüm yapan firmalara ve onların eserlerine sertifika verilecek.
Tabiat ile uyumlu bir İzmir inşa etme gayesiyle çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in öncülüğüyle kurulan İzDönüşüm projesi büyüyor. Atıkları kara çevirme ve atık toplayıcılarının çalışma kaidelerini uygunlaştırma gayesiyle başlatılan proje kapsamında artık emek sömürüsü içermeden geri dönüşüm yapan firmalara ve onların eserlerine sertifika verilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzDoğa, İzmir Dönüşüm Sertifikası vermek için yetkili kurum oldu. NAC’ın (Ulusal Akreditasyon Merkezi) akredite ettiği İzDoğa, insan sömürüsü içermeden geri dönüşüm yapan firmalara ve onların eserlerine sertifika veren kuruluş olmaya hak kazandı.
Üretim zincirinde atık toplayıcılarını düzgün koşullarda ve sigortalı olarak çalıştıran, çalışanların sıhhatini gözeten firmalar İzDoğa’nın sertifikasyon kontrollerini tamamladıktan sonra İzmir Dönüşüm Sertifikasını almaya hak kazanacak. İzmir Dönüşüm Sertifikasını alan geri dönüşüm firmaları bu evrak sayesinde piyasaya sürdükleri eserlerin emek sömürüsüne husus olmadığını tüketicilerine ispatlayacak ve böylece eserlerinin katma bedelini artıracak.
Sertifika alan kuruluşlara eserlerinin üzerinde kullanılmak üzere bu programa özel hazırlanan “İ” logosunu kullanma hakkı verilecek. Böylece İzmir Dönüşüm Sertifikası bir yandan sokak toplayıcıları için bir toplumsal güvenlik kalkanı oluştururken, başka yandan doğayı koruyacak ve bu sertifikayı alan kuruluşların çıkarını artıracak.
İzmir Dönüşüm Sertifikası nedir?
“İzmir Dönüşüm”, ISO 17065 kapsamında İzdoğa tarafından hazırlanan bir sertifika programı.
Program, atık toplama ve geri dönüşüm alanında çalışanların istihdam şartlarını güzelleştirerek toplumsal adaleti yükseltmeyi ve dal çalışanlarının hayat standartlarını artırmak için öncü bir rol oynamayı amaçlıyor.
Programın çalışanların refah düzeyini koruyup artırması, ayrıyeten atık toplama ve ayrıştırma faaliyetinin de tabiatla uyumlu formda gerçekleşmesini sağlaması hedefleniyor.
İzmir Dönüşüm Sertifika programına başvurmak isteyen kurum ve kuruluşlar izmirdonusum sitesini ziyaret edilebilir. Türkiye’nin her bir yanından geri dönüşüm firmalarına müracaat yapabiliyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı