Ege Bölgesi’nden kuru meyve ihracatı 1 milyar doları aştı
Türkiye’nin kuru meyve ihracatının yüzde 60’ını tek başına gerçekleştiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, son 1 yıllık periyotta ihracatını yüzde 17’lik artışla 857 milyon dolardan 1 milyar 4 milyon dolara çıkardı ve ihracatta 1 milyar doları aşmanın gururunu yaşadı.
Türkiye’nin kuru meyve ihracatının yüzde 60’ını tek başına gerçekleştiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, son 1 yıllık periyotta ihracatını yüzde 17’lik artışla 857 milyon dolardan 1 milyar 4 milyon dolara çıkardı ve ihracatta 1 milyar doları aşmanın gururunu yaşadı.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde 1 milyar dolardan fazla ihracat yapan yedinci birlik olurken, EİB çatısı altında 1 milyar doları aşan besin bölümleri kuru meyveyle birlikte dörde yükseldi.
Dünya’nın kuru meyve ambarı olduklarını, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir üretim ve ihracatında dünya birincisi olduklarını lisana getiren Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Eserler Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Lideri Mehmet Ali Işık, Ege Bölgesi’nden kuru meyve ihracatında birinci kere 1 milyar doları aşmanın gururunu yaşadıklarını, üretimden gelen güçleriyle 100’ün üzerinde ülkeye ihracat yaparak bu başarıyı yakaladıklarının altını çizdi.
Son 30 yılda üretimimizi 3 kat artırdık
Ege Bölgesi’nde son 30 yıllık süreçte kuru meyve üretiminin büyük bir artış gösterdiğini anlatan Işık, “Çekirdeksiz kuru üzümde 100 bin ton düzeyindeki üretimimiz bugün 300 bin ton düzeyine ulaştı. 30 bin tonluk kuru incir üretimi 90 bin tonlara yükseldi. Son 30 yıllık devirde üreticilerimiz, ihracatçılarımız, tüccarlarımız, Tarım ve Orman Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız, üniversitelerimiz, araştırma enstitülerimiz kesimimizin tüm ögelerinin uğraşlarıyla ihracatta bugün 1 milyar doları aştık. Bu süreçte emeği olan herkese teşekkür ediyoruz. 2024 yılı sonu için belirlediğimiz 1,1 milyar dolar ihracat gayemize emin adımlarla ilerliyoruz” diye konuştu.
İhraç fiyatlarımızı yükselttik üreticimizin yüzünü güldürdük
Türkiye genelinde her yıl 500 bin ton kuru meyve ihracatına imza attıklarına vurgu yapan Işık kelamlarını şöyle sürdürdü; “Bu muvaffakiyet sürdürülebilirliğin en hoş örneği. Bu sene iştigal alanımızdaki eserlerin rekoltelerinde yüzde 25-40 ortasında düşüşler vardı. İhracatçılar olarak ortalama ihraç fiyatlarımızı üst taşıdık. Kuru meyve bölümünde 2,44 dolar olan kilogram başı ortalama ihraç fiyatımızı 2,75 dolara çıkardık ve üreticilerimizin rekoltedeki kayıplarını telafi etmelerini sağladık, üreticilerimizin yüzünü güldürdük.”
Ege Bölgesi’nin organik eser üretiminde de son 35 yılda yaptığı yatırımlarla Türkiye’de organik eser ihracatının liderliğini açık orta sürdürdüğünü dillendiren Lider Işık, “Suyumuzu, topraklarımızı ve eserlerimizi korumak için üniversitelerimiz ve enstitülerimizle ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile iş birliğinde kuru meyve işletmelerinde su kullanımının azaltılmasına dönük önlemlerin araştırılması projemizde pilot olarak seçilen çekirdeksiz kuru üzüm işletmelerimizde su sarfiyatını hissedilir formda düşürdük ve kullanılan suların yine kullanımını sağladık. Önerilen ek alternatif arıtım prosesleri ile yüzde 50’ye yakın bir su kazanımının elde edilmesi mümkün görülüyor. İklim değişikliğinin tesirlerinin hudutlu kalması, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı üretiminde kalite ve besin güvenliğinin artırılması için araştırma enstitülerimizle ve üniversitelerimizle çalışmalarımız uzun yıllardır devam ediyor. Bu çalışmalarımızın sonuçlarını ihracat sayılarımıza yansıyınca hakikat yolda olduğumuzu görmenin memnunluğunu yaşıyoruz” biçiminde konuştu.
Kuru meyveler sağlıklı eserler, iç tüketimini artırmalıyız
Kuru meyve eserlerinin Dünya Sıhhat Örgütü tarafından sağlıklı atıştırmalıklar olarak tanımlandığına dikkati çeken Lider Işık, Türkiye’de kuru meyve tüketiminin artırılması için devlet dayanaklı projelerin hayata geçirilmesi davetinde bulundu. Işık, “Türkiye üretici olduğu halde kuru meyve tüketimimiz çok az. İngiltere, Almanya üzere ülkeler üretici olmadıkları halde kuru meyve tüketimleri bizden daha fazla ve daima tüketimleri artıyor. Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda rekoltenin çok olduğu yıllarda “okul üzümü projesi” hayata geçirilmişti. Bu projenin öteki kuru meyvelerimizi de kapsar halde tekrar hayata geçirilmesi yararlı olacaktır. Çocuklarımız sağlıklı kuru meyve tüketim alışkanlığı kazanırken, sıhhatsiz eser tüketimi ve sonrasında ortaya çıkan sıhhat sıkıntıları da asgarî düzeye düşecektir” diyerek kelamlarını noktaladı.
Kuru meyve ihracatının yüzde 94’ü üzüm, incir ve kayısıdan
Ege Bölgesi’ndeki kuru meyve ihracatında; çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatı toplam ihracatın yüzde 94’ünü oluşturdu.
Ege Bölgesi’nden yapılan kuru meyve ihracatında birinci sırayı 481 milyon dolarlık meblağla çekirdeksiz kuru üzüm alırken, kuru üzüm ihracatından elde edilen döviz ölçüsü yüzde 15 artış gösterdi.
İngilizlerin beş çayındaki tercihi Türk üzümlü kekler oldu. Ege Bölgesi’nden çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında İngiltere 112 milyon dolarlık taleple tepedeki yerini korudu. Hollanda’ya 60 milyon dolarlık, Almanya’ya 56 milyon dolarlık çekirdeksiz kuru üzüm ihraç ettik. Egeli ihracatçılar 78 ülkeye kuru üzüm ihraç etti.
Cennet meyvesi kuru incirin ihracatı yüzde 22’lik artışla 203 milyon dolardan 251 milyon dolara ilerledi. EİB çatısı altındaki 6 besin birliğinin 5 yıldır ABD pazarında sürdürdüğü TURQUALITY Projesi sayesinde ABD’ye yapılan kuru incir ihracatımız son 1 yılda yüzde 42’lik artışla 35 milyon dolardan 50 milyon dolara çıktı ve tepedeki yerini sağlamlaştırdı. Kuru incir ihracatında güçlü pazarlarımızdan Fransa’ya 29 milyon dolarlık, Almanya’ya ise 28 milyon dolarlık kuru incir ihraç etme başarısı gösterdik.
Kuru kayısıyı Malatya üretiyor, Ege Bölgesi ihraç ediyor
Malatya üretim merkezi olan kuru kayısıda ihracatın liderliğini Ege Bölgesi sürdürdü. Egeli ihracatçılar, son 1 yıllık devirde kuru kayısı ihracatlarını yüzde 24’lük artışla 167 milyon dolardan 207 milyon dolara çıkardılar.
EİB’nin TURQUALITY Projesi, ABD’ye kuru kayısı ihracatında da yüzde 55’lik artışı beraberinde getirdi ve Egeli ihracatçıların ABD’ye kuru kayısı ihracatı 28 milyon dolardan 43 milyon dolara yükseldi. Ege Bölgesi’nden Almanya’ya 24 milyon dolarlık, Fransa’ya 22 milyon dolarlık kuru kayısı ihraç edildi.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği son 1 yıllık devirde 105 ülkeye kuru meyve ihraç etme başarısı gösterirken, 67 ülkeye ihracatını artırdı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı