Dolar 34,3061
Euro 37,1912
Altın 3.018,65
BİST 8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 15°C
Sal 15°C
Çar 16°C
Per 17°C

DEÜ’den Sürdürülebilirliğe Estetik Katkı

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) yürüttüğü Bilimsel Araştırma Projelerinden (BAP) birisi olan “Bölgesel Kültürel Mirasın Sürdürülebilir Yararlı Nesne Tasarımı ve Üretimine Uygulanması” projesi kapsamında, İzmir’in kültürel kıymetlerini vurgulayıcı, işlevsel ve estetik bir yaklaşımla sürdürülebilir kolonya şişesi tasarımı ve üretimi yapılacak.

DEÜ’den Sürdürülebilirliğe Estetik Katkı
REKLAM ALANI
15 Şubat 2024 17:24
64

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) yürüttüğü Bilimsel Araştırma Projelerinden (BAP) birisi olan “Bölgesel Kültürel Mirasın Sürdürülebilir Yararlı Nesne Tasarımı ve Üretimine Uygulanması” projesi kapsamında, İzmir’in kültürel kıymetlerini vurgulayıcı, işlevsel ve estetik bir yaklaşımla sürdürülebilir kolonya şişesi tasarımı ve üretimi yapılacak. Proje kapsamında yapılacak literatür taraması ile klâsik kolonya üretim ve tüketim alışkanlıklarının incelenerek etraf dostu, tekrar doldurulabilir, anı nesnesi olarak da kıymet görebilecek bir eser ambalajı oluşturmaya çalışacaklarını vurgulayan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Üniversitemizin öz kaynaklarına yeni bir eserle katkıda bulunmasını öngördüğümüz proje kapsamında, İzmir’in endemik bitkileri ve geri dönüştürülebilir lokal meyve sürece atıklarından elde edilecek ekstraktlar ile kolonya üretimi de yaparak, bunları yeniden özgün şişe dizaynlarımız ile bir ortaya getireceğiz” dedi.

Sıfır Atık, yeşil yerleşke ve çevrecilik alanlarındaki çalışma ve ödülleriyle Türkiye’nin doruğunda bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir’in kültürel pahalarını de ön plana çıkaracak sürdürülebilirlik projesinin çalışmalarına devam ediyor. DEÜ’nün farklı alanlarda sürdürdüğü Bilimsel Araştırma Projelerinden (BAP) birisi olan “Bölgesel Kültürel Mirasın Sürdürülebilir Yararlı Nesne Tasarımı ve Üretimine Uygulanması” projesi kapsamında, Türk kültürel kıymetlerinin bir modülü olan kolonyanın yenilikçi ve sürdürülebilir bir şişe tasarımı ile sunumuna yönelik çalışmalar yürütülüyor. Proje yürütücülüğünü DEÜ Hoş Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Yakup Öztuna’nın yaptığı ve 24 araştırmacı akademisyenin yer aldığı projeyle, İzmir’in endemik bitkileri ve geri dönüştürülebilir mahallî meyve sürece atıklarından elde edilecek ekstraktlar ile kolonya üretilmesi de hedefleniyor.

ARA REKLAM ALANI

3 BİN ŞİŞE ÜRETİLECEK

Projeye yönelik gelişmeleri paylaşmak için DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ı ziyaret eden DEÜ Hoş Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Yakup Öztuna, araştırmacılardan DEÜ Hoş Sanatlar Fakültesi Seramik Anasanat Dalı’ndan Prof. Dr. Halil Yoleri ile DEÜ Efes Meslek Yüksekokulu Besin Sürece Bölümü’nden Dr. Öğretim üyesi Tolga Akcan, çalışma kapsamında 3 bin adet şişenin üretilmesinin hedeflendiğini kaydettiler. Projeyle İzmir’in kültürel bedellerini vurgulamak, işlevsel ve estetik bir yaklaşımla sürdürülebilir kolonya şişesi tasarımı ve üretimini hedeflediklerini belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Çevre dostu uygulamalarıyla dikkat çeken Üniversitemiz, bu alandaki teşebbüslerine bir yenisi ekledi. Patenti alınarak Üniversitemizin öz kaynaklarına yeni bir eserle katkıda bulunmasını öngördüğümüz proje kapsamında, Türk kültürel kıymetlerinin bir kesimi olan kolonyanın özgün bir şişe tasarımı ile sunulması ve meyve atıklarından elde edilecek ekstraktlar ile kolonya üretmeyi hedefliyoruz” dedi.

PROTOTİPLER İNCELENDİ

Kısa müddette tamamlanması öngörülen projenin Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Araştırma Üniversiteleri için belirlenen odak alanlardan olan “Çevre Bilimleri ve İklim Değişikliği” isimli gösterge ile de bağlı olduğunu belirten Rektör Hotar, “Yapılacak literatür taraması ile klasik kolonya üretim ve tüketim alışkanlıkları incelenerek etraf dostu, yine doldurulabilir yahut anı nesnesi olarak da kıymet görebilecek, ikramlık özelliği taşıyan niş bir eser ambalajı oluşturmaya çalışacağız. Proje kapsamında, İzmir’in endemik bitkileri ve geri dönüştürülebilir mahallî meyve sürece atıklarından elde edilecek ekstraktlar ile üretilecek kolonyaların eser kimliğini yansıtan ambalajlar tasarlayacağız. Bunlar Hoş Sanatlar Fakültemiz tarafından yapılacak özgün dizaynlar olacak. İşte bu dizaynların prototiplerini inceleme talihi yakaladığımız ziyarette, hocalarımızla projemizin ayrıntılarını da görüştük. Bu manalı çalışmadan ötürü hocalarımıza ve projede emeği geçen tüm araştırmacılarımıza teşekkür ediyoruz” tabirinde bulundu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

ankara web tasarım UTTS غلوب ماك لتصنيع ماكينات البلوك والانترلوك الاسمنتي ankara uyducu wordpress hosting ingilizce kursu siyasi danışmanlık ankara haberler Renault Yedek Parça Konya Çıkışlı Karadeniz Turları Dacia Yedek Parça Fluence Yedek Parça iveco yedek parça ankara Güneş Enerjisi İmplant Süt Sağım Makinesi Yedek Parça Casıo g shock forklift aküsü Pt100 Ankara endoskopi labomat dacia yedek parça güç trafosu oto yedek parça dunnage airbag e-imza check up Huzurevi damla etiket radyal fan iç mimar jean Hobi Bahçesi Yatırımı etiler pilates Adblue yer yıkama makinesi Baharat Çeşitleri çevrimiçi yedek parça