Güvenli yolculuk için tüm taksilerde teknoloji zorunlu olmalı!
İzmir’de taksi sürücüsü Oğuz Erge’nin öldürülmesi, taksilerdeki güvenlik sıkıntısını yine gündeme getirdi.
İzmir’de taksi sürücüsü Oğuz Erge’nin öldürülmesi, taksilerdeki güvenlik problemini tekrar gündeme getirdi.
Taksicilik mesleğinin güvenliğinde trafik gerilimi, çalışma saatlerinin yoğunluğu, dinlenme saatlerinin azlığı, toplumsal teminata sahip olmamaları ve son vakitlerde gündeme gelen müşteri zorbalığı ve şiddeti üzere durumların öne çıktığını lisana getiren Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, gelişen teknolojinin imkanlarından yararlanarak güvenliğin arttırılabileceğini ve teknolojik uygulamaların aktif ve verimli bir formda kullanılması için bu hususta taksi sürücülerine eğitimler ve bilinçlendirme programları yapılması gerektiğini söyledi.
Üsküdar Üniversitesi Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İş Sıhhati ve Güvenliği Program Lideri Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, taksicilerin güvenliği konusunu kıymetlendirdi.
“Son vakitlerde gündeme gelen müşteri zorbalığı/şiddeti üzere durumlar öne çıkıyor.”
Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, geçtiğimiz günlerde İzmir’de yaşanan olayın akabinde taksicilik yapanların güvenliği konusu gündeme geldiğini hatırlatarak, “Ulaşım kesiminde taksicilik mesleğinin güvenliğinde trafik gerilimi, çalışma saatlerinin yoğunluğu, dinlenme saatlerinin azlığı, toplumsal teminata sahip olmamaları ve son vakitlerde gündeme gelen müşteri zorbalığı/şiddeti üzere durumlar öne çıkıyor.” dedi.
Taksi sürücülerinin toplumsal güvenlik sistemine dahil edilmesinin ehemmiyetine işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, “Böylelikle taksi sürücülerinin iş güvenliği hakları yasal açıdan korunabilir olacaktır. Bununla birlikte kayıt dışı çalışmanın önlenmesi için kontrollerin sıklaştırılması ve yaptırımların uygulanması değer arz etmektedir.” diye konuştu.
“Gelişen teknolojinin imkanlarından yararlanarak güvenlik arttırılabilir.”
Şoförlerin çalışmaları esnasında karşı karşıya kaldıkları sıhhat ve güvenlik tehlikelerinin kimilerinin; gerilim, şiddet, gürültü, titreşim, yalnız çalışma, yorgun ve uykusuz halde araç kullanma olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, “Şiddet konusu kıymetli bir gündem hususu olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada gelişen teknolojinin imkanlarından yararlanarak güvenlik arttırılabilir.” dedi.
Teknolojik gelişmelerin taksicilerin güvenliğini artırmada nasıl bir rolü olabilir?
Taksicilerin güvenliğinin halihazırda var olan Ticari Taksi Güvenlik Sistemi (TTGS) ile yürütülebildiğini anlatan Dr. Kağan, “Ticari taksilere kurulması planlanan araç takip sistemi, panik butonu ve araç içi kamera siteminden oluşan güvenlik ve izleme sisteminin taksicilik kesiminde iş güvenliği için kullanımı mecburî hale getirilmesi kıymetli bir adım olacaktır. Böylece taksilerde taşınabilir bir aygıt ile araç pozisyon bilgisi, aracın durumu ve seyrine ait bilgiler ilgili ünitelere aktarılması sağlanabilecek, rastgele bir olumsuz olayda panik butonunu çalıştırılması ve araç içi kamera sisteminden de takip edilerek sıhhat ve güvenlik ile ilgili en yakın yardım gruplarının müdahale etmesi sağlanabilecek.” dedi.
“Karayollarında insan kusurundan kaynaklanan kazalar da teknolojik gelişmelerle azaltılabiliyor.”
Karayollarında insan yanlışından kaynaklanan kazaların da teknolojik gelişmelerle azaltılabildiğini lisana getiren Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, “Hız sabitleme, çarpma ikazı, şerit ikazı, şerit düzeltme, geri görüş kamerası, park sensörleri, acil durum frenlemesi üzere yeni model otomobillerde kullanılan sürüş güvenliği teknolojilerinin taksilerde kullanımı mecburî hale getirilebilir. Diğer bir teknolojik gelişme de temaslı araçlar ile daha inançlı ve kestirim edilebilir bir ortam oluşturulabilmektedir. Araçların etrafıyla bağlantısına yeni bir boyut ekleyen bu teknoloji araçların ortalarında irtibat kurarak pozisyonları, suratları ve bunlardaki değişiklik bilgilerinin daima birbirleriyle paylaşmaları sağlanarak araçların tek başlarına ya da kümeler halinde inançlı bir biçimde hareket etmeleri sağlanabilir.” halinde söz etti.
“Teknolojik uygulamaların aktif ve verimli bir formda kullanılması için eğitimler yapılmalı.”
Teknolojik uygulamalarla ilgili eğitimlerin yanı sıra taksi sürücülerini tehlikeli insanlara karşı müdafaaya yönelik eğitimlerin de verilmesinin ehemmiyetine işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Gamze Kağan, “Taksi sürücülerinin iş güvenliği haklarının sağlanabilmesi için statülerinin emekçi ve prim teşvikli olarak toplumsal güvenlik sistemine entegre edilmesi, sonrasında gelişen teknolojiden yararlanarak iş güvenliği açısından bunların tüm taksilerde bulundurulmasının yasal mecburilik haline getirilmesi değerli. Ayrıyeten, bu teknolojik uygulamaların faal ve verimli bir formda kullanılması için bu bahiste taksi sürücülerine eğitimler ve bilinçlendirme programları yapılması gereklidir.” biçiminde kelamlarını tamamladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı